De sterke koersdalingen op de beurzen van afgelopen week zijn geen reden tot zorg, gezien de nog altijd sterke economische groei.
Wel blijven hervormingen noodzakelijk om toekomstige crises af te wenden. Dat heeft directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zondag gezegd.
Tijdens een economische conferentie in Dubai zei Lagarde dat een marktcorrectie er al langer zat aan te komen. De huidige stand van de wereldeconomie stemt haar evenwel “redelijk optimistisch”, zei zij. “Maar wij kunnen niet achterover leunen en verwachten dat de groei gewoon doorzet”, waarschuwde de Française.
Stijgende rentes en vrees voor een hard oplopende inflatie leidden afgelopen week tot een uitverkoop op de aandelenmarkten wereldwijd. In Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index in een week tijd bijna 6 procent omlaag. Ook de prijzen van veel grondstoffen, waaronder olie, stonden sterk onder druk.
Lagarde herhaalde de meest recente voorspelling van het IMF, dat de wereldeconomie zowel dit jaar als in 2019 met 3,9 procent groeit. Dat biedt volgens haar ruimte om de benodigde economische hervormingen door te voeren, al liet zij in het midden welke dat precies zijn.
De IMF-topvrouw zei wel dat het toezicht op de financiële sector meer mee moet bewegen met de laatste marktontwikkelingen. Ze noemde schaduwbankieren en cryptovaluta's als voorbeelden. "Wij moeten erop anticiperen waar de volgende crisis zal ontstaan'', aldus Lagarde.
Spanning blijft op de beurs
Na een week van wilde koersuitslagen zal ook de komende dagen de spanning voelbaar zijn op de aandelenmarkten. Vooral cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten en Duitsland, die woensdag verschijnen, trekken de aandacht. Daarnaast komen opnieuw veel grote bedrijven met kwartaalcijfers.
De beurzen wereldwijd hebben de slechtste week in jaren achter de rug. Zowel maandag als donderdag ging op Wall Street de toonaangevende Dow-Jonesindex met meer dan 4 procent onderuit. Over de hele week verloor de graadmeter ruim 5 procent. In Amsterdam ging bijna 6 procent van de AEX af.
De onrust op de beurzen wordt met name veroorzaakt door stijgende rentes op obligaties en angst voor een oplopende inflatie. Die kan centrale banken ertoe bewegen sneller dan voorzien hun monetaire beleid aan te scherpen. Dat is doorgaans slecht voor de aandelenhandel.
Woensdag worden zowel in de VS als in Duitsland cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de consumentenprijzen in januari. Economen gaan vooralsnog uit van een stabiele inflatie in beide landen. Als er tegen de verwachtingen in een hoger cijfer uitrolt, kan dat de bestaande zorgen verder aanwakkeren.
Cijfers economische groei in Nederland
Daarnaast staan eveneens op woensdag cijfers op de rol over de economische groei in het vierde kwartaal in Nederland, Duitsland en de gehele eurozone. Uit de VS komen de komende week ook nog rapporten over onder meer de winkelverkopen, de industrie, de woningmarkt en de internationale handel.
In Amsterdam kijken beleggers verder uit naar de kwartaalcijfers van een reeks grote bedrijven. Maandag opent bierbrouwer Heineken de boeken, dinsdag is de beurt aan onder meer uitzendconcern Randstad en woensdag presenteert speciaalchemiebedrijf DSM de vierdekwartaalcijfers.
Het zwaartepunt ligt wat het bedrijvennieuws betreft op de donderdag. De verzekeraars Aegon en NN Group geven dan een kijkje in de boeken, net als onder meer informatieleverancier RELX (voorheen Reed Elsevier) en telecomconcern Altice. Vrijdag volgen nog tankopslagbedrijf Vopak en luchtvaartgroep Air France-KLM.